Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2019

Όρος Πάικο: Ένας ορειβατικός παράδεισος στην γειτονιά μας

Ο νομός Κιλκίς χαρακτηρίζεται για την πολύπλοκη μορφολογία του. Οι πεδιάδες που καλύπτουν την κεντρική πλευρά, οριοθετούνται από 3 ορεινούς όγκους. Στα βόρεια απλώνεται το Μπέλες, στα ανατολικά τα Κρούσσια και στην δυτική πλευρά το Πάικο για το οποίο θα μιλήσουμε σήμερα. Αποτελώντας φυσικό σύνορο με το νομό Πέλλας, το κατάφυτο αυτό βουνό φιλοξενεί εκτός από ένα εξαιρετικά πλούσιο οικοσύστημα, διάφορα τοπία και διαδρομές που αξίζει να επισκεφτεί ο καθένας.

Γενικότερα στοιχεία
Το όνομα του βουνού, προέρχεται από το σλαβικό «πάιακ» που σημαίνει αράχνη και δε θα μπορούσε να βρεθεί καλύτερη παρομοίωση. Το Πάικο είναι ένας μεγάλος ορεινός όγκος σε έκταση, αλλά χαμηλός σε ύψος, με τους μικρούς λόφους να απλώνονται μέχρι τους κάμπους περιμετρικά σε ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα. Ψηλότερη κορυφή του βουνού είναι η Γκόλα Τσούκα που φτάνει τα 1.650 μέτρα. Επίσης, φιλοξενεί και το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς στην Ελλάδα με έκταση σχεδόν 4.500 στρέμματα. Το παραπάνω γεγονός ώθησε πολλούς ντόπιους στην ενασχόληση με την καλλιέργεια του ευγενούς αυτού δέντρου. Γενικότερα, η περιοχή λόγω και της ιδιαιτερότητας του εδάφους, βοηθάει στην παραγωγή γευστικού κάστανου. 


Υδάτινοι όγκοι και πανίδα-χλωρίδα
Στην περιοχή του Πάικου, ο επισκέπτης θα διαπιστώσει την ύπαρξη πολλών ποταμιών και λιμνών που υποβοηθούνται απ’ τις έντονες βροχοπτώσεις. Στους πρόποδες δεσπόζει και η τεχνητή λίμνη Μεταλλείου που δημιουργήθηκε για γεωργική εκμετάλλευση των υδάτων. Παρόλα αυτά προσφέρεται και για κανό-καγιάκ ενώ είναι κατάλληλη και για ψάρεμα λόγω της πλούσιας παρουσίας πέστροφας. Ακόμα, πρέπει να γίνει αναφορά στην Γαλάζια λίμνη του Σκρα, στην οποία αφιερώσαμε προηγούμενο άρθρο μας.
Από φυσιοδιφικής πλευράς, το βουνό φιλοξενεί μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας. Από τη πλευρά της βλάστησης το βουνό χωρίζεται σε δύο ευδιάκριτα μέρη: στα βόρεια και κεντρικά αναπτύσσονται όμορφα δάση οξιάς ενώ στα νότια επικρατούν τα μεικτά δάση βελανιδιών και άλλων φυλλοβόλων(σημύδες, λεύκες κτλ). Οι συγκεκριμένες δασικές εκτάσεις κρύβουν μέσα τους έναν απίστευτο ζωικό πλούτο με κυρίαρχο είδος τον γκρίζο λύκο και μεγάλη ποικιλία θηλαστικών( τσακάλια, ζαρκάδια, αλεπούδες κτλ). Στην περιοχή, επίσης, απαντώνται σημαντικά είδη πτηνών και ερπετών, καθώς και 57 είδη πεταλούδας.  



Ορεινά μονοπάτια-Σύλλογοι

Στα μεγάλα πλεονεκτήματα του Πάικου συγκαταλέγεται και το γεγονός ότι είναι ευκολοδιάβατο. Υπάρχουν τουλάχιστον 5 οριοθετημένες διαδρομές που χαρακτηρίζονται προσβάσιμες για όλους. Συγκεκριμένα:1)Ελευθεροχώρι-Κορυφή Γκόλα Τσούκα 2)Καταρράκτες Σκρα-Μεγάλα Λιβάδια 3)Καστανερή-Καντάστι 4)Πραματάρι-Στραβόρεμα-Λυόμενο 5)Κρώμνη-Μετερίζι. Παρόλο που η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από χωριό της Πέλλας, αναγνωρίζεται ως η πιο σημαντική και θα τονίσουμε ορισμένα στοιχεία. Η γραμμή εκκίνησης ξεκινάει απ’ το μαρτυρικό Ελευθεροχώρι που βασανίστηκε κατά την διάρκεια της γερμανικής κατοχής έχοντας 19 νεκρούς από εκτελέσεις. Στις παρυφές του χωριού υπάρχει ο ορεινός δρόμος που οδηγεί μέσα στο πυκνό δάσος. Κατά την διάρκεια της διαδρομής υπάρχουν διάφορα σημεία ελέγχου(Αλώνι 800 μέτρα, Αγνάντι 900 μέτρα, Βρύση Όρλια Βόντα 950 μέτρα) που βοηθάνε στην πλοήγηση. Γενικά, οι εδαφικές συνθήκες παραμένουν εξαίρετες μέχρι τα 1.200-1300 μέτρα, όπου αρχίζει να εμφανίζεται το πετρώδες υπόλοιπο της διαδρομής για την κορυφή Γκόλια Τσούκα(1650 μέτρα).
Στον νομό μας, υπάρχουν 2 ορειβατικές ομάδες, ο Ορειβατικός Σύλλογος Κιλκίς και ο Ορειβατικός Σύλλογος Περιηγητών Γουμένισσας, οι οποίες ειδικεύονται στον τομέα τους. Έχοντας εμπειρία από δύσκολες διαδρομές πανελλαδικώς προσφέρουν χρήσιμες πληροφορίες για οποιονδήποτε επισκέπτη. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες: https://oskilkis.webnode.com/ &  https://ospeg.gr/  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου