Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2019

Αρχαιολογικό Μουσείο Κιλκίς: Η ζωντανή ιστορία του τόπου μας



Διαχρονικά, η περιοχή του Κιλκίς δεν φημιζόταν για την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά. Δυστυχώς, αυτό οφειλόταν στην ύπαρξη ελλιπούς διαφήμισης. Η επικράτεια του νομού μας κρύβει έναν απίστευτο πλούτο που αφηγείται μια τεράστια ιστορική αναδρομή. Για την προώθηση τους έχουν εργαστεί ορισμένοι φορείς, οι οποίοι βοήθησαν και στην δημιουργία μερικών ειδικά διαμορφωμένων χώρων. Σήμερα θα αναφερθούμε σ’ έναν από αυτούς και συγκεκριμένα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Κιλκίς.


Δημιουργία και εκθέματα
Η δεκαετία του 1970 συνετέλεσε την αφετηρία των μαζικών ανασκαφών προς αναζήτηση ιστορικών στοιχείων στον νομό Κιλκίς. Η εύρεση εκθεμάτων δημιούργησε την ανάγκη για κατασκευή ενός χώρου για την προστασία αλλά και την θέαση τους. Μετά από συζητήσεις με τον Δήμο Κιλκίς παραχωρήθηκε μια έκταση κοντά στον λόφο και ξεκίνησαν οι εργασίες για την κατασκευή μουσείου. Τελικά, ο χώρος τέθηκε σε λειτουργία στις αρχές του 1972 ενώ αναβαθμίστηκε 20 χρόνια αργότερα με την προσθήκη των ευρημάτων απ’ την περιοχή του Παλαιού Γυναικοκάστρου.
Οι εγκαταστάσεις του μουσείου χωρίζονται σε 3 ξεχωριστά τμήματα που τοποθετούνται σε χρονολογική σειρά. Αναλυτικότερα υπάρχουν:
1)Στον Προθάλαμο (αίθουσα Α), σε δύο προθήκες, εκτίθενται ευρήματα από παραδόσεις ιδιωτών από προϊστορικές θέσεις της περιοχής. Ενδεικτικά αναφέρονται τα αξιόλογα ειδώλια των νεότερων νεολιθικών χρόνων από την Κολχίδα και η συλλογή των λίθινων εργαλείων (λεπίδες και αξίνες) από τους οικισμούς Κολχίδας και Γαλλικού (+/- 6000-3000 π.Χ.). Ακόμα στην προθήκη του χώρου εκτίθεται μία μικρή συλλογή από τα εκπληκτικά χάλκινα κοσμήματα της πρώιμης εποχής του Σιδήρου. Τα κοσμήματα αυτά είναι συνήθως πολύσπειρα χάλκινα βραχιόλια, δακτυλίδια, και περίαπτα. Τα τελευταία παρουσιάζουν ποικιλία τύπων, έχουν χαρακτηριστικά σχήματα και διακρίνονται σε αγκυρόμορφα, πυξιδόμορφα, πτηνόμορφα και σε μορφές αγγείων. Στον υπόλοιπο χώρο εκτίθενται ακόμη μία επιτύμβια στήλη με ανάγλυφη παράσταση ιππέα, τμήμα αττικής σαρκοφάγου με παράσταση νέων ανδρών και αλόγου, καθώς και τιμητικό ψήφισμα της πόλεως της Μορρύλου (Άνω Απόστολοι).

2)Η δεύτερη αίθουσα περιλαμβάνει ανασκαφικά ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο του νεκροταφείου της εποχής του Σιδήρου του Παλιού Γυναικόκαστρου. Εκτίθενται χαρακτηριστικά τεφροδόχα αγγεία και κτερίσματα, όπλα, μαχαιρίδια, διπλοί πελέκεις και κοσμήματα, ενώ στις γωνίες της αίθουσας έγινε αναπαράσταση του τρόπου ταφής των αγγείων.

3)Στη τελευταία αίθουσα (Γ) των ιστορικών χρόνων, το τμήμα της Ευρωπού περιλαμβάνει κτερίσματα από την έρευνα των νεκροταφείων της πόλης και με εποπτικό υλικό και μακέτες παρουσιάζεται η εξέλιξη της ταφικής τελετουργίας και οι αναπαραστάσεις των ταφικών εθίμων από την αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Στο τμήμα του Παλατιανού εκτίθενται ευρήματα και εργαλεία από τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων της περιοχής, κατανεμημένα σε ενότητες όπως κατοικία, γυναικωνίτης, αγροτική ζωή και θρησκεία.


Εμπλουτισμός και εκπαιδευτικά προγράμματα
Το καλοκαίρι του 2015, ο χώρος του μουσείου υποδέχτηκε 2 καινούργια τμήματα για να στεγάσει ορισμένα είδη πετρωμάτων που εξάχθηκαν από τις ανασκαφές της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας στην περιοχή του ποταμού Αξιού. Πιο συγκεκριμένα: το αρχαιολογικό υλικό περιλαμβάνει κυρίως υποπροϊόντα κατεργασίας πετρωμάτων (π.χ. χαλαζίας, ραδιολαρίτης, πυριτόλιθος κ.ά.), καθώς και εργαλεία που ανάγονται στη Μέση και κυρίως στην Ανώτερη Παλαιολιθική (περ. 100.000-10.000 χρόνια πριν) και προέρχονται από τις περιοχές της Γοργόπης και του Πολύπετρου. Επιπρόσθετα, το μουσείο προσφέρει στα σχολεία του νομού την μοναδική εμπειρία ενός διαδραστικού ταξιδιού που αναφέρεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης.


Μια ιδιότυπη έκθεση
Αξίζει να αναφέρουμε ότι πριν 2 μήνες και συγκεκριμένα τον Νοέμβριο, με πρωτοβουλία των τοπικών φορέων φιλοξενήθηκε στο μουσείο, η περιοδική έκθεση «Αρχαιολογία Εν Καιρώ Πολέμου» με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων απ’ την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Μάλιστα, τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν υπό την παρουσία του υφυπουργού πολιτισμού Κώστα Στρατή που τόνισε τον αντιπολεμικό χαρακτήρα της προσπάθειας. Παράλληλα, η έκθεση αναδεικνύει τον αρχαιολογικό πλούτο της περιοχής του Κιλκίς, ενώ ταυτόχρονα θυμίζει τη νεότερη ιστορία της και την ιδιαιτερότητά της ως πύλη μεταξύ Αιγαίου και Βαλκανικής ενδοχώρας.
Ώρες λειτουργίας
Τρίτη-Κυριακή->08:00-15:00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου