Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δημοτικό Πάρκο Κιλκίς: Απ’ το ζενίθ στο ναδίρ

Τα παιδικά χρόνια καθορίζουν πάντα την πορεία της ζωής μας. Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μας ακολουθούν και επαναφέρουν όμορφες εικόνες απ’ το παρελθόν. Αποτελώντας κομμάτι της κοινωνίας του Κιλκίς και ευρισκόμενος στις βόρειες γειτονιές της πόλης, έχω σαν σημείο αναφοράς τον δημοτικό κήπο-πάρκο της Ελευθερίου Βενιζέλου. Κυνηγητό, κρυφτό, παιχνίδια στην παιδική χαρά, ήχοι από σκέιτ, τα παγωτά απ’ το αναψυκτήριο του κήπου, η χαλάρωση στα παγκάκια του πάρκου είναι μόνο μερικά πορτραίτα που αναδύονται απ’ τα βάθη του εγκεφάλου μου. Γενικά, η περιοχή αποτελούσε σημείο συγκέντρωσης της νεολαίας που δεν ενδιαφερόταν για τις οποιεσδήποτε ελλείψεις. Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα του πάρκου χαρακτηρίζεται θλιβερή και επιβάλλει δραστικές λύσεις. Ας βάλουμε όμως τα γεγονότα σε μια χρονολογική σειρά.
Ένα ταξίδι στον χρόνο
Από μαρτυρίες μεγαλύτερων συμπολιτών μας , έχουμε σχηματίσει μια πανέμορφη εικόνα για την περιοχή. Ένα ολάνθιστο πάρκο με δημοτικό κηπουρό σε καθημερινή βάση. Απαγόρευση στην κοπή ή βανδαλισμό του χώρου, ο οποίος προσέφερε αναψυχή και αγαλλίαση στους ανθρώπους. Με το πέρασμα των χρόνων, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές όπως η δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. Την προηγούμενη δεκαετία επαναφέρονται στις προσωπικές αναμνήσεις μου, ένα λειτουργικό αναψυκτήριο και ένα εστιατόριο. Οικογενειάρχες, νεολαία και τρίτη ηλικία εναλλασσόντουσαν  ανάλογα την ώρα της ημέρας. Η στάση του αστικού λεωφορείου πάντα γεμάτη, ειδικά μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου. Γεμάτα σιντριβάνια και ψιλόλιγνα δέντρα να ορθώνονται τριγύρω τους. 
Απευκταία, ο ερχομός της κρίσης συνετέλεσε στην εγκατάλειψη κάθε είδους καλλωπισμού του χώρου. Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, το πάρκο είχε μετατραπεί σ’ ένα βρώμικο θέαμα, με ντεκόρ τα περιττώματα των αδέσποτων. Δεν υπήρχε πλέον νερό στα σιντριβάνια και οι δημόσιες τουαλέτες παρουσιάζονταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αποφασίστηκε λοιπόν η ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με παρέμβαση του Κ. Γιώργου Φραγγίδη, έγινε η τελική έγκριση του σχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως(29-3-2012) και οι εργασίες ξεκίνησαν έναν χρόνο αργότερα.
Ανολοκλήρωτα σχέδια
Στις σκέψεις των ανθρώπων του δήμου, συμπεριλαμβάνονταν συγκεκριμένα έργα με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής. Η εταιρεία(Δίολκος) που ανέλαβε τις εργασίες δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις ακριβείς κατασκευές, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:
1. Δεξαμενές περιβάλλοντος χώρου από οπλισμένο και άοπλο σκυρόδεμα συνολικού εμβαδού 670m2
2. Στέγαστρα δημοτικού εστιατορίου. Βατή μεταλλική κατασκευή η οποία χρησιμοποιείται για την υποδοχή αναψυκτηρίου. Δομικός χάλυβας και ξύλινο δάπεδο. Η έδραση του γίνεται κατά ένα τμήμα σε τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος με αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις. Εμβαδόν μεταλλικής κατασκευής σε κάτοψη 174m2, τοιχίου σε όψη 182m2.
3. Κτίριο υπαιθρίου αμφιθεάτρου. Κτίριο με 4 στάθμες στην τελευταία των οποίων φιλοξενείται ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, ενώ στο υπόγειο δεξαμενή νερού χωρητικότητας 200m3. Συνολικό εμβαδόν κατασκευής 388m2, οπλισμένο σκυρόδεμα.
4. Κτίριο σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ). Μονώροφη μυκητοειδής κατασκευή συνολικού εμβαδού 281m2 από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία στην προσβάσιμη από την πλατεία οροφή της διαθέτει πέργκολες από δομικό χάλυβα συνολικού εμβαδού 65m2
5. "Νότια είσοδος πλατείας". Στέγαστρο με βατή οροφή, τριγωνικού σχήματος, με πολλά κενά στην πλάκα και μεγάλα ανοίγματα. Μυκητοειδής κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού εμβαδού σε κάτοψη 237m2
6. Μεταλλικά στέγαστρα στην πλατεία, διαφόρων τύπων, συνολικού εμβαδού σε κάτοψη 117m2, από δομικό χάλυβα, μερικά εδραζόμενα σε αρχιτεκτονικά τοιχία συνολικού εμβαδού σε όψη 655m2 περίπου.
7. Τοίχοι αντιστηρίξεως με ύψη έως 2.5m συνολικού εμβαδού σε όψη 1136m2

Τελικά, το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 και δόθηκε άμεσα προς τέρψη των πολιτών. Όμως, ορισμένα πλάνα δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο και ο υπεραστικός σταθμός λεωφορείων παραλείφθηκαν και το υπαίθριο αμφιθέατρο δεν κάλυψε τις προσδοκίες. Τουλάχιστον, η αρχική εικόνα με τα τρεχούμενα νερά και την μοντέρνα αρχιτεκτονική απέσπασε θετικά σχόλια.
Σημερινή εικόνα
Δυστυχώς, φτάνοντας στην σημερινή ημέρα, ο καθένας συναντάει μια αποκρουστική κατάσταση. Λιμνάζοντα νερά, διαλυμένες θέσεις στο αμφιθέατρο και παραμορφωμένους πεζόδρομους. Οι δημοτικές αρχές άφαντες και μια πόλη κομμένη στα δύο από ένα έργο που φαντάζει πλέον αχρείαστο. Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η επικινδυνότητα του χώρου. Βλέπετε, οι αρχιτέκτονες δεν σκεφτήκανε την πιθανή ύπαρξη παιδιών στην περιοχή. Μάλιστα, πριν 2 χρόνια παραλίγο να έχουμε την πρώτη τραγωδία αφού ένα νήπιο κόντεψε να πνιγεί μέσα σ’ ένα αυλάκι. Ευτυχώς, ένας διερχόμενος νεαρός το άρπαξε πριν συμβεί  το μοιραίο. Η αντίδραση των αρμόδιων φορέων? ΟΥΔΕΜΙΑ! Αποτελεί εγκληματική αμέλεια εκ μέρους του Δήμου να μην έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βελτιώσεις στον χώρο. Οι υποσχέσεις είναι εύκολες αλλά δεν μετατρέπονται σε πράξεις. Οι φωνές του κόσμου πληθαίνουν και ελπίζουμε να εισακουστούν στο άμεσο μέλλον. Δώστε μας πίσω τον Κήπο που αγαπήσαμε!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου