Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπός: Η αρχαία κωμόπολη του Κιλκίς

Στον νομό Κιλκίς, παρόλη την έλλειψη διαφήμισης, υπάρχουν αρκετά μέρη ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελεί και η Ευρωπός. Τοποθετημένη 44 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς, κρύβει μια κληρονομιά αμέτρητης αξίας. Περίτρανη απόδειξη συνιστούν τα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη έναν ακμάζοντα πολιτισμό.

Οικισμός Μακεδονικών χρόνων
Τα αρχαιότερα λείψανα κατοίκησης της αρχαίας Ευρωπού εντοπίζονται στο κέντρο του σημερινού χωριού, στον προϊστορικό οικισμό που έχει τη μορφή τούμπας. Παρά την έλλειψη ανασκαφής, τα διάσπαρτα όστρακα αγγείων αποδεικνύουν μια πρώιμη ανταλλαγή στον τομέα του εμπορίου με τη νότια Ελλάδα. Φαίνεται ότι η Ευρωπός στη διάρκεια του 5ου-4ου αιώνα ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες περιοχές . Για το λόγο αυτό ο Θραξ εισβολέας Σιτάλκης κατέβαλε προσπάθεια να την εκπορθήσει. Τα τεράστια πιθάρια που αποκαλύφθηκαν σε κάθε οικιακό χώρο μαρτυρούν την οικονομική της ευμάρεια και την αφθονία των προϊόντων της γης της. Η έρευνα των νεκροταφείων μας δίνει απτά την κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής. Η αποκάλυψη μιας συστάδας τάφων, ενός μακεδονικού, ενός κιβωτιόσχημου και μιας θήκης, με χρυσά κτερίσματα αποδεικνύει την ύπαρξη εταίρων στην κοινωνία της Ευρωπού. Τα ευρήματα των απλών κεραμοσκεπών τάφων αποδεικνύουν την ομοιογένεια των ταφικών εθίμων και πρακτικών με ολόκληρη την υπόλοιπη Μακεδονία και το κοινό πολιτισμικό επίπεδο. Στα χρόνια των Ρωμαίων, η αλματώδης ανάπτυξη της πόλης είναι έκδηλη στα ταφικά της μνημεία. Από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα είναι οι καμαροσκέπαστοι υπόγειοι μονοθάλαμοι ή διθάλαμοι τάφοι με οικογενειακό χαρακτήρα.

Ο διάσημος Κούρος
Κορυφαίο εύρημα των αρχαϊκών χρόνων, όχι μόνο για την Ευρωπό, αλλά από ολόκληρη την περιοχή του νομού, αποτελεί ο Κούρος. Πρόκειται για ένα γλυπτό υπερφυσικού μεγέθους, νεαρού άνδρα, στον αγαλματικό τύπο του Κούρου. Είναι προϊόν νησιώτικου και πιθανότατα κυκλαδίτικου εργαστηρίου, όπως φανερώνει η σύσταση προέλευσης του μαρμάρου. Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι πΧ και μπορεί να θεωρηθεί από τα οψιμότερα παραδείγματα της σειράς των Κούρων, επειδή τα χέρια και τα πόδια έχουν σχεδόν αποκολληθεί από το σώμα. Παριστάνεται με κοντά μαλλιά, χωρίς τη χαρακτηριστική κόμμωση των υπολοίπων. Προφανώς περνούσε "επιτάφιο σήμα", σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, επιφανούς Ευρωπαίου πολίτη ντόπιου ή και αποίκου από τη Νότια Ελλάδα, εγκατεστημένου στην πόλη. Πλέον, το άγαλμα διατίθεται προς θέαση στο Αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς.

Αναβίωση αρχαιοελληνικής λύρας
Σαν επίλογο του κειμένου, οφείλουμε να προωθήσουμε μια αξιέπαινη προσπάθεια μερικών ντόπιων ανθρώπων. Η οικογένεια Κουμαρτζή λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει το project Λύρα 2.0 στο οποίο με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή του μουσικού οργάνου. Η διαδικασία βασίστηκε σε αρχαίες γραπτές πηγές όπως ο Όμηρος αλλά και αναπαραστάσεις σε αμφορείς. Παρά το υψηλό κόστος, το αποτέλεσμα αποζημίωσε τους δημιουργούς οι οποίοι προχώρησαν και στην άμεση δοκιμή του. Πολλά μουσικά κομμάτια αποδόθηκαν στην λύρα με ξεχωριστή αναφορά στο «A Song of Ice and Fire» της επιτυχημένης σειράς βιβλίων Game of Thrones. Παραθέτουμε παρακάτω τον σύνδεσμο για όσους ενδιαφέρονται να το απολαύσουν. https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=MD6uXXZwfi8




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου