Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Καταλήψεις και εθνικοφροσύνη: Μια προσεκτική ματιά


Πρόσφατα, στο Κιλκίς υπήρξαν ταυτόχρονες καταλήψεις και των 4 λυκείων της πόλης(2 γενικά,2 επαγγελματικά) οι οποίες τελικά οδήγησαν και σε μεγάλη πορεία περίπου 400 ατόμων την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Τα αίτια ήταν κυρίως εθνικά όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα πανό και τα συνθήματα των μαθητών. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από άλλα σχολεία πανελλαδικώς. Πιθανώς να έπαιξε ρόλο και η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου. Ας κοιτάξουμε όμως το θέμα λίγο βαθύτερα.
                                                        (2ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς)
Μακεδονικό ζήτημα και επίδραση στην νεολαία
Σαν ακριτικός νόμος, το Κιλκίς επηρεάζεται αρκετά απ’ τις τελευταίες εξελίξεις με το κράτος των Σκοπίων και την υπόθεση του ονόματος. Οι κάτοικοι της πόλης συνήθιζαν να επισκέπτονται την γείτονα χώρα προς εύρεση φθηνών καυσίμων, τσιγάρων και υπηρεσιών. Τον τελευταίο καιρό, παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη μείωση της διέλευσης απ’ τα σύνορα, υπάρχει μια μειοψηφία που αρνείται να περάσει απέναντι επηρεασμένοι απ’ τις πρόσφατες εξελίξεις. Η γενικότερη ατμόσφαιρα στην πόλη χαρακτηρίζεται από έναν αέρα εθνικοφροσύνης και προστασίας των κρατικών κεκτημένων. Σ’ αυτό το κλίμα, οι νέοι άνθρωποι επηρεάζονται και αυτό προκαλεί τον εγωισμό τους. Μη διαθέτοντας ποιοτικά φίλτρα να διαχειριστούν τον όγκο πληροφοριών και καθοδηγούμενοι συνήθως απ’ το εκρηκτικό ταπεραμέντο τους στρέφονται σε αμφισβητήσιμες ενέργειες. Οι καταλήψεις αποτελούν ένα παράδειγμα αλλά το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις.

Εθνικισμός και πατριωτισμός:2 μη-παράλληλες έννοιες
Στις εθνικές εκλογές του 2015, ο νομός μας έβγαλε 8,6% για το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ποσοστό που πιθανότατα να μεγάλωσε τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της απογοήτευσης απ’ τις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και των ζητημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δυστυχώς, μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων αποτελούν και οι νέοι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας μας. Πολλές απ’ τις ακραίες απόψεις της Χ.Α. σχεδόν σίγουρα έχουν διεισδύσει και στα σχολεία. Για να επιστρέψουμε στο θέμα των καταλήψεων όμως. Οι κινήσεις των μαθητών γίνανε κάτω απ’ την σκεπή της προστασίας του εθνικού φρονήματος( και στην συγκεκριμένη περίπτωση του ονόματος). Σεβαστό αίτημα, το οποίο ενισχύεται απ’ την καθόλα φιλειρηνική διαδήλωση που ακολούθησε. Πολλοί αποκάλεσαν τα παιδιά πατριώτες και υπέρμαχους της Ελληνικής ιδέας. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη ηλικία η έννοια πατριωτισμός παρερμηνεύεται με τον εθνικισμό. Είναι διαφορετικό να αγαπάς και να πιστεύεις στα ιδανικά της πατρίδας σου απ’ την απόλυτη πεποίθηση ότι πρέπει να την προστατεύεις απ’ τους «βαρβάρους» των άλλων χωρών. Ας ελπίσουμε, μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου νεανικού συνόλου να δύναται να  διαχωρίσει αυτές τις 2 έννοιες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου