Πέμπτη 29 Νοεμβρίου 2018

Δημοτικό Πάρκο Κιλκίς: Απ’ το ζενίθ στο ναδίρ

Τα παιδικά χρόνια καθορίζουν πάντα την πορεία της ζωής μας. Οι εμπειρίες και οι αναμνήσεις μας ακολουθούν και επαναφέρουν όμορφες εικόνες απ’ το παρελθόν. Αποτελώντας κομμάτι της κοινωνίας του Κιλκίς και ευρισκόμενος στις βόρειες γειτονιές της πόλης, έχω σαν σημείο αναφοράς τον δημοτικό κήπο-πάρκο της Ελευθερίου Βενιζέλου. Κυνηγητό, κρυφτό, παιχνίδια στην παιδική χαρά, ήχοι από σκέιτ, τα παγωτά απ’ το αναψυκτήριο του κήπου, η χαλάρωση στα παγκάκια του πάρκου είναι μόνο μερικά πορτραίτα που αναδύονται απ’ τα βάθη του εγκεφάλου μου. Γενικά, η περιοχή αποτελούσε σημείο συγκέντρωσης της νεολαίας που δεν ενδιαφερόταν για τις οποιεσδήποτε ελλείψεις. Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα του πάρκου χαρακτηρίζεται θλιβερή και επιβάλλει δραστικές λύσεις. Ας βάλουμε όμως τα γεγονότα σε μια χρονολογική σειρά.
Ένα ταξίδι στον χρόνο
Από μαρτυρίες μεγαλύτερων συμπολιτών μας , έχουμε σχηματίσει μια πανέμορφη εικόνα για την περιοχή. Ένα ολάνθιστο πάρκο με δημοτικό κηπουρό σε καθημερινή βάση. Απαγόρευση στην κοπή ή βανδαλισμό του χώρου, ο οποίος προσέφερε αναψυχή και αγαλλίαση στους ανθρώπους. Με το πέρασμα των χρόνων, υπήρξαν ορισμένες αλλαγές όπως η δημιουργία της δημοτικής βιβλιοθήκης. Την προηγούμενη δεκαετία επαναφέρονται στις προσωπικές αναμνήσεις μου, ένα λειτουργικό αναψυκτήριο και ένα εστιατόριο. Οικογενειάρχες, νεολαία και τρίτη ηλικία εναλλασσόντουσαν  ανάλογα την ώρα της ημέρας. Η στάση του αστικού λεωφορείου πάντα γεμάτη, ειδικά μετά το τέλος του σχολικού ωραρίου. Γεμάτα σιντριβάνια και ψιλόλιγνα δέντρα να ορθώνονται τριγύρω τους. 
Απευκταία, ο ερχομός της κρίσης συνετέλεσε στην εγκατάλειψη κάθε είδους καλλωπισμού του χώρου. Στο τέλος της προηγούμενης δεκαετίας, το πάρκο είχε μετατραπεί σ’ ένα βρώμικο θέαμα, με ντεκόρ τα περιττώματα των αδέσποτων. Δεν υπήρχε πλέον νερό στα σιντριβάνια και οι δημόσιες τουαλέτες παρουσιάζονταν σε κατάσταση αποσύνθεσης. Αποφασίστηκε λοιπόν η ανάπλαση της περιοχής με χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Με παρέμβαση του Κ. Γιώργου Φραγγίδη, έγινε η τελική έγκριση του σχεδίου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως(29-3-2012) και οι εργασίες ξεκίνησαν έναν χρόνο αργότερα.
Ανολοκλήρωτα σχέδια
Στις σκέψεις των ανθρώπων του δήμου, συμπεριλαμβάνονταν συγκεκριμένα έργα με σκοπό την αναβάθμιση της περιοχής. Η εταιρεία(Δίολκος) που ανέλαβε τις εργασίες δημοσίευσε στο διαδίκτυο τις ακριβείς κατασκευές, τις οποίες παραθέτουμε παρακάτω:
1. Δεξαμενές περιβάλλοντος χώρου από οπλισμένο και άοπλο σκυρόδεμα συνολικού εμβαδού 670m2
2. Στέγαστρα δημοτικού εστιατορίου. Βατή μεταλλική κατασκευή η οποία χρησιμοποιείται για την υποδοχή αναψυκτηρίου. Δομικός χάλυβας και ξύλινο δάπεδο. Η έδραση του γίνεται κατά ένα τμήμα σε τοιχίο οπλισμένου σκυροδέματος με αρχιτεκτονικές διαμορφώσεις. Εμβαδόν μεταλλικής κατασκευής σε κάτοψη 174m2, τοιχίου σε όψη 182m2.
3. Κτίριο υπαιθρίου αμφιθεάτρου. Κτίριο με 4 στάθμες στην τελευταία των οποίων φιλοξενείται ένα υπαίθριο αμφιθέατρο, ενώ στο υπόγειο δεξαμενή νερού χωρητικότητας 200m3. Συνολικό εμβαδόν κατασκευής 388m2, οπλισμένο σκυρόδεμα.
4. Κτίριο σταθμού υπεραστικών λεωφορείων (ΚΤΕΛ). Μονώροφη μυκητοειδής κατασκευή συνολικού εμβαδού 281m2 από οπλισμένο σκυρόδεμα η οποία στην προσβάσιμη από την πλατεία οροφή της διαθέτει πέργκολες από δομικό χάλυβα συνολικού εμβαδού 65m2
5. "Νότια είσοδος πλατείας". Στέγαστρο με βατή οροφή, τριγωνικού σχήματος, με πολλά κενά στην πλάκα και μεγάλα ανοίγματα. Μυκητοειδής κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα συνολικού εμβαδού σε κάτοψη 237m2
6. Μεταλλικά στέγαστρα στην πλατεία, διαφόρων τύπων, συνολικού εμβαδού σε κάτοψη 117m2, από δομικό χάλυβα, μερικά εδραζόμενα σε αρχιτεκτονικά τοιχία συνολικού εμβαδού σε όψη 655m2 περίπου.
7. Τοίχοι αντιστηρίξεως με ύψη έως 2.5m συνολικού εμβαδού σε όψη 1136m2

Τελικά, το έργο ολοκληρώθηκε στις αρχές του 2015 και δόθηκε άμεσα προς τέρψη των πολιτών. Όμως, ορισμένα πλάνα δεν μετουσιώθηκαν ποτέ σε πραγματικότητα. Συγκεκριμένα, το εστιατόριο και ο υπεραστικός σταθμός λεωφορείων παραλείφθηκαν και το υπαίθριο αμφιθέατρο δεν κάλυψε τις προσδοκίες. Τουλάχιστον, η αρχική εικόνα με τα τρεχούμενα νερά και την μοντέρνα αρχιτεκτονική απέσπασε θετικά σχόλια.
Σημερινή εικόνα
Δυστυχώς, φτάνοντας στην σημερινή ημέρα, ο καθένας συναντάει μια αποκρουστική κατάσταση. Λιμνάζοντα νερά, διαλυμένες θέσεις στο αμφιθέατρο και παραμορφωμένους πεζόδρομους. Οι δημοτικές αρχές άφαντες και μια πόλη κομμένη στα δύο από ένα έργο που φαντάζει πλέον αχρείαστο. Στα προβλήματα έρχεται να προστεθεί και η επικινδυνότητα του χώρου. Βλέπετε, οι αρχιτέκτονες δεν σκεφτήκανε την πιθανή ύπαρξη παιδιών στην περιοχή. Μάλιστα, πριν 2 χρόνια παραλίγο να έχουμε την πρώτη τραγωδία αφού ένα νήπιο κόντεψε να πνιγεί μέσα σ’ ένα αυλάκι. Ευτυχώς, ένας διερχόμενος νεαρός το άρπαξε πριν συμβεί  το μοιραίο. Η αντίδραση των αρμόδιων φορέων? ΟΥΔΕΜΙΑ! Αποτελεί εγκληματική αμέλεια εκ μέρους του Δήμου να μην έχουν ήδη πραγματοποιηθεί βελτιώσεις στον χώρο. Οι υποσχέσεις είναι εύκολες αλλά δεν μετατρέπονται σε πράξεις. Οι φωνές του κόσμου πληθαίνουν και ελπίζουμε να εισακουστούν στο άμεσο μέλλον. Δώστε μας πίσω τον Κήπο που αγαπήσαμε!


Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2018

Ευρωπός: Η αρχαία κωμόπολη του Κιλκίς

Στον νομό Κιλκίς, παρόλη την έλλειψη διαφήμισης, υπάρχουν αρκετά μέρη ιστορικής και πολιτισμικής σημασίας. Ένα από τα σημαντικότερα αποτελεί και η Ευρωπός. Τοποθετημένη 44 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης του Κιλκίς, κρύβει μια κληρονομιά αμέτρητης αξίας. Περίτρανη απόδειξη συνιστούν τα αρχαία ευρήματα που μαρτυρούν την ύπαρξη έναν ακμάζοντα πολιτισμό.

Οικισμός Μακεδονικών χρόνων
Τα αρχαιότερα λείψανα κατοίκησης της αρχαίας Ευρωπού εντοπίζονται στο κέντρο του σημερινού χωριού, στον προϊστορικό οικισμό που έχει τη μορφή τούμπας. Παρά την έλλειψη ανασκαφής, τα διάσπαρτα όστρακα αγγείων αποδεικνύουν μια πρώιμη ανταλλαγή στον τομέα του εμπορίου με τη νότια Ελλάδα. Φαίνεται ότι η Ευρωπός στη διάρκεια του 5ου-4ου αιώνα ήταν από τις πλέον αναπτυγμένες περιοχές . Για το λόγο αυτό ο Θραξ εισβολέας Σιτάλκης κατέβαλε προσπάθεια να την εκπορθήσει. Τα τεράστια πιθάρια που αποκαλύφθηκαν σε κάθε οικιακό χώρο μαρτυρούν την οικονομική της ευμάρεια και την αφθονία των προϊόντων της γης της. Η έρευνα των νεκροταφείων μας δίνει απτά την κοινωνική διαστρωμάτωση της εποχής. Η αποκάλυψη μιας συστάδας τάφων, ενός μακεδονικού, ενός κιβωτιόσχημου και μιας θήκης, με χρυσά κτερίσματα αποδεικνύει την ύπαρξη εταίρων στην κοινωνία της Ευρωπού. Τα ευρήματα των απλών κεραμοσκεπών τάφων αποδεικνύουν την ομοιογένεια των ταφικών εθίμων και πρακτικών με ολόκληρη την υπόλοιπη Μακεδονία και το κοινό πολιτισμικό επίπεδο. Στα χρόνια των Ρωμαίων, η αλματώδης ανάπτυξη της πόλης είναι έκδηλη στα ταφικά της μνημεία. Από τα εντυπωσιακότερα ευρήματα είναι οι καμαροσκέπαστοι υπόγειοι μονοθάλαμοι ή διθάλαμοι τάφοι με οικογενειακό χαρακτήρα.

Ο διάσημος Κούρος
Κορυφαίο εύρημα των αρχαϊκών χρόνων, όχι μόνο για την Ευρωπό, αλλά από ολόκληρη την περιοχή του νομού, αποτελεί ο Κούρος. Πρόκειται για ένα γλυπτό υπερφυσικού μεγέθους, νεαρού άνδρα, στον αγαλματικό τύπο του Κούρου. Είναι προϊόν νησιώτικου και πιθανότατα κυκλαδίτικου εργαστηρίου, όπως φανερώνει η σύσταση προέλευσης του μαρμάρου. Χρονολογείται στα τέλη του 6ου αι πΧ και μπορεί να θεωρηθεί από τα οψιμότερα παραδείγματα της σειράς των Κούρων, επειδή τα χέρια και τα πόδια έχουν σχεδόν αποκολληθεί από το σώμα. Παριστάνεται με κοντά μαλλιά, χωρίς τη χαρακτηριστική κόμμωση των υπολοίπων. Προφανώς περνούσε "επιτάφιο σήμα", σύμφωνα με το έθιμο της εποχής, επιφανούς Ευρωπαίου πολίτη ντόπιου ή και αποίκου από τη Νότια Ελλάδα, εγκατεστημένου στην πόλη. Πλέον, το άγαλμα διατίθεται προς θέαση στο Αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς.

Αναβίωση αρχαιοελληνικής λύρας
Σαν επίλογο του κειμένου, οφείλουμε να προωθήσουμε μια αξιέπαινη προσπάθεια μερικών ντόπιων ανθρώπων. Η οικογένεια Κουμαρτζή λοιπόν, αποφάσισε να ξεκινήσει το project Λύρα 2.0 στο οποίο με την βοήθεια της σύγχρονης τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε η ανακατασκευή του μουσικού οργάνου. Η διαδικασία βασίστηκε σε αρχαίες γραπτές πηγές όπως ο Όμηρος αλλά και αναπαραστάσεις σε αμφορείς. Παρά το υψηλό κόστος, το αποτέλεσμα αποζημίωσε τους δημιουργούς οι οποίοι προχώρησαν και στην άμεση δοκιμή του. Πολλά μουσικά κομμάτια αποδόθηκαν στην λύρα με ξεχωριστή αναφορά στο «A Song of Ice and Fire» της επιτυχημένης σειράς βιβλίων Game of Thrones. Παραθέτουμε παρακάτω τον σύνδεσμο για όσους ενδιαφέρονται να το απολαύσουν. https://www.youtube.com/watch?time_continue=8&v=MD6uXXZwfi8




Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2018

Αδέσποτα Κιλκίς: Ένα μείζον ζήτημα χωρίς επίλυση

Σαν οποιαδήποτε πόλη της Ελλάδας, το Κιλκίς μαστίζεται από διάφορα προβλήματα που έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Ανάμεσα σ’ αυτά δεσπόζει και η ύπαρξη ενός αυξανόμενου αριθμού αδέσποτων ζώων( κυρίως σκυλιών και γατών). Απόρροια πολλαπλών παραγόντων, όπως για παράδειγμα η αδικαιολόγητη αμέλεια των ιδιοκτητών οι οποίοι παρατάνε τα ζωντανά στους δρόμους. Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο με αποκορύφωμα τις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί πρόσφατα χωρίς προφανείς λόγους. Παρακάτω θα αναφερθούμε σε συγκεκριμένα γεγονότα που αφορούν το θέμα αλλά και δηλώσεις των εμπλεκόμενων φορέων.

Νοσοκομείο Κιλκίς
Σύμφωνα με το βιβλίο συμβάντων του Νοσοκομείου Κιλκίς(από τις 12/11/2017) και κάποιες προσωπικές αναφορές, υπήρξαν επιθέσεις από μια αγέλη αδέσποτων σκυλιών σε προσωπικό του νοσοκομείου. Στο πιο σοβαρό περιστατικό, ένα ζωντανό δάγκωσε στο πόδι τον επιβλέποντα γιατρό. Η ΠΟΕΔΗΝ(Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία καταγγέλλει την έλλειψη φύλαξης που οδηγεί στην αθρόα «εισβολή» των σκυλιών στον χώρο του νοσοκομείου. Υπογραμμίστηκε ότι οι εγκαταστάσεις διαθέτουν παρά μόνον έναν θυρωρό -τηλεφωνητή για τις εργάσιμες ημέρες και μόνο κατά το πρωινό ωράριο.


Κίνδυνος για τους πολίτες
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να βρει σοβαρά γεγονότα που συνδέονται με τα αδέσποτα. Μέσα στον Νοέμβριο(18/11) συνέβη η πιο πρόσφατη επίθεση με θύμα μια γυναίκα στην οδό Ύδρας η οποία πληγώθηκε από δαγκωνιά στην δεξιά της γάμπα. Η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου καθώς οι αγέλες συγκεντρώνονται σε πολλές περιοχές της πόλης(21η Ιουνίου, Δημοτικό Πάρκο κτλ). Λόγω της έλλειψης συμμόρφωσης, έχουν αποκτήσει και αδικαιολόγητες συνήθειες όπως η καταδίωξη αυτοκινούμενων οχημάτων. Ευτυχώς, προς το παρόν, δεν έχει σημειωθεί κάποιο ατύχημα. Όμως είναι απαράδεκτο να διακινδυνεύει ο καθένας λόγω της αμέλειας των αρμόδιων φορέων.


Φιλοζωική και Δήμος
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σεβόμενο το άρθρο 133 του Κανονισμού του,
Α) λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), τα ζώα είναι ευαίσθητα όντα και η ΕΕ και τα κράτη μέλη της πρέπει, επομένως, να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τους τις απαιτήσεις καλής διαβίωσης των ζώων·
Β) λαμβάνοντας υπόψη ότι τα καταφύγια στην Ευρώπη είναι γεμάτα ανεπιθύμητα ζώα και λαμβάνοντας υπόψη ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις, στα κράτη μέλη ζουν 100 εκατομμύρια αδέσποτοι σκύλοι και διπλάσιος αριθμός γατών· 
Γ) λαμβάνοντας υπόψη ότι σε ορισμένα κράτη μέλη τα αδέσποτα σκυλιά συνιστούν απειλή για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια· 
Δ)λαμβάνοντας υπόψη ότι το εφάπαξ κόστος της στείρωσης ή του ευνουχισμού είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με τις δαπάνες που συνεπάγεται η συγκέντρωση των αδέσποτων, η εξασφάλιση τροφής και στέγης για τα εγκαταλελειμμένα ζώα και η ευθανασία για ζώα για τα οποία δεν μπορεί να βρεθεί σπίτι· 
1) καλεί τα κράτη μέλη να εγκρίνουν ολοκληρωμένες στρατηγικές διαχείρισης για τα ζώα συντροφιάς, συμπεριλαμβανομένης της στείρωσης ως απαραίτητου μέτρου για τον έλεγχο του αριθμού ανεπιθύμητων σκύλων και γατών και για την προώθηση της υπεύθυνης ιδιοκτησίας ζώων συντροφιάς
2) καλεί τις περιφερειακές και τοπικές αρχές να θεσπίσουν υποχρέωση στείρωσης και ευνουχισμού για σκύλους και γάτες εκτός εάν ο κηδεμόνας διαθέτει άδεια αναπαραγωγής
3) αναθέτει στον Πρόεδρό του να διαβιβάσει το παρόν ψήφισμα στο Συμβούλιο, στην Επιτροπή, καθώς και στις κυβερνήσεις και τα κοινοβούλια των κρατών μελών.
Όπως συμπεραίνουμε απ’ τον παραπάνω νόμο οι εκάστοτε δήμοι υποχρεούνται να συμμορφωθούν με τις αποφάσεις περί αδέσποτων. Στην περίπτωση του Δήμου Κιλκίς οι διατάξεις έχουν σχεδόν αγνοηθεί καθώς τα τελευταία χρόνια υπήρξαν μόνο 3-4 περιπτώσεις στείρωσης. Σ’ αυτό το σημείο πρέπει να σημειώσουμε και τον ρόλο της Φιλοζωικής η οποία προσπαθεί με τα πενιχρά μέσα που διαθέτει να βοηθήσει την κατάσταση. Οι 2 προαναφερθείς φορείς βρίσκονται σε ανοιχτό πόλεμο με αφετηρία την μαζική εξόντωση αδέσποτων από φόλες το 2012. Μάλιστα, δημοσιεύτηκαν από αμφότερους, ανακοινώσεις με καταμερισμό ευθυνών. Παραθέτουμε τον σύνδεσμο για όσους θέλουν να γνωρίζουν τις λεπτομέρειες. http://www.eidisis.gr/topika-nea-toy-n-kilkis/ti-kanei-o-dimos-kilkis-kai-ti-o-syllogos-gia-t-adespota.html

Επίλογος
Κλείνοντας, είναι δεδομένο ότι επιβάλλονται αλλαγές στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος. Αποτελεί ντροπή για τον δήμο μας να κατατάσσεται 5ος πανελληνίως σε δαπάνες για την διαχείριση των αδέσποτων ζώων για το 2017 αλλά παράλληλα να μην έχει αναπτύξει μεθόδους για επίλυση του προβλήματος. Κάνει τον οποιονδήποτε να αναρωτιέται που καταλήγουν τα χρήματα.


Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2018

Φεστιβάλ μουσικής στο Κιλκίς: Παρελθόν, Παρόν και Μέλλον

Στις αρχές τις προηγούμενης δεκαετίας η εναλλακτική μουσική σκηνή του Κιλκίς άρχισε να κάνει τα πρώτα δειλά της βήματα. Εμπνευσμένοι απ’ τις τάσεις τις εποχής, εμφανίστηκαν διάφορα χιπ-χοπ(π.χ. Μάντις Τζόνσον), και ροκ(π.χ.Frankie) σχήματα. Δυστυχώς εκείνη την περίοδο δεν υπήρχε κάποια τοπική διοργάνωση για την αναγνώριση της προσπάθειας τους αλλά και την ανάδειξη νέων καλλιτεχνών.
Rock The City Fest
Τελικά, στις αρχές του 2004 μία μερίδα ανεξάρτητων διοργανωτών, σε συνδυασμό με την εμπιστοσύνη της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικότερα του Δήμου Κιλκίς και την ευγενική χορηγία ποικίλων επιχειρήσεων δημιούργησαν το «Φεστιβάλ Τοπικών Συγκροτημάτων». Κοινός τους στόχος η προβολή νέων δημιουργών, η διεύρυνση των τοπικών δραστηριοτήτων και η προώθηση της παιδείας διαμέσου της τέχνης. Ο χαρακτήρας του υπήρξε ανέκαθεν μη κερδοσκοπικός, ενώ φιλοξένησε πλήθος καλλιτεχνών, προερχόμενων από είδη όπως ρέγγε, χιπ-χοπ, ροκ, έντεχνα κτλ. Το 2012 μετονομάζεται σε «Rock The City Festival» και αλλάζει μορφή καθώς εκτός από τα συναυλιακά δρώμενα, παρουσίασε και άλλες παράλληλες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων εκτός των άλλων γκράφιτι, αγώνες σκέιτ και παζάρι ανταλλαγής αντικειμένων καθιστώντας την εκδήλωση ως μια ιδανική πρόταση απόδρασης από την περιορισμένη καθημερινότητα. Σαν τόπος διεξαγωγής προτιμήθηκε το πάρκο της Ελευθερίου Βενιζέλου απέναντι απ’ τον παλιό κήπο.

In-Fest
Έπειτα από διάλλειμα ενός χρόνου, λόγω των έργων που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του δημοτικού πάρκου, οι διοργανωτές αποφάσισαν να μεταφέρουν το φεστιβάλ δίπλα στο δημοτικό αμφιθέατρο με διάρκεια 2 ημερών. Συγχρόνως το όνομα άλλαξε σε «In-Fest» και προσκλήθηκαν περισσότερες μπάντες από όλη την Ελλάδα. Στις τελευταίες 2 χρονιές(2016,2017) έγινε και η τελευταία μετακίνηση στο Ράντσο Κιλκίς. Η συγκεκριμένη κίνηση αποτέλεσε το κλειδί της επιτυχίας καθώς ο χώρος προσφερόταν για κάμπινγκ και προσέλκυσε μεγαλύτερο κοινό. Διάσημα ονόματα της εναλλακτικής μουσικής σκηνής παρέλασαν στις συναυλίες( Ευθύμης, Λόγος Απειλή, Μέμφις κτλ). Στις εκδηλώσεις προστέθηκαν και stand-up κωμικοί, ενώ το εγχείρημα κάλυπταν 2 youtubers(Fosloque,Baze). Γενικότερα, η διοργάνωση χαρακτηρίστηκε άψογη και σχεδιαζόταν να επεκταθεί ακόμα περισσότερο.


 Σημερινή κατάσταση-Μέλλον
 Η προετοιμασία για την φετινή χρονιά γινόταν με πυρετώδεις ρυθμούς μέχρι την άνοιξη. Τα συγκροτήματα που ακούστηκαν προκαλούσαν δέος(Villagers of Ioannina City, Χατζηφραγκέτα) όμως τελικά η προσπάθεια διακόπηκε. Λόγοι ακούστηκαν αρκετοί αλλά ο κόσμος στέκεται σε 2 συγκεκριμένους:
1     1)Υπήρξε διαφωνία οργανωτών-δήμου για το θέμα της ηχορρύπανσης. Να σημειωθεί ότι η εκδήλωση προβλεπόταν να επιστρέψει στον χώρο κάτω απ’ το δημοτικό αμφιθέατρο.
      2)Οι δαπάνες κρίθηκαν ακατάλληλες, ίσως και λόγω της έλλειψης απαραίτητης υποστήριξης απ’ τους χορηγούς.
Με αυτόν τον τρόπο έληξε άδοξα μια αξιοθαύμαστη προσπάθεια ορισμένων ατόμων που αποσκοπούσε μόνο στην διασκέδαση του φιλοθεάμονος τοπικού κοινού. Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποιο νέο για το μέλλον της εκδήλωσης.

Κυριακή 18 Νοεμβρίου 2018

Κινηματογράφος: Η ιστορία της 7ης τέχνης στο Κιλκίς

Η πρώτη απόπειρα
Κινηματογραφική και θεατρική αίθουσα στην πόλη μας έφτιαξαν για πρώτη φορά οι αδελφοί Θεοδοσιάδη. Ήταν οι Θεοδοσιάδης Χαράλαμπος και Μιλτιάδης, που το 1920, επηρεασμένοι από τον κινηματογράφο που ξεπεταγόταν τότε στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να φέρουν αυτήν την καινούργια διασκέδαση και στην πόλη μας. Ένα χρόνο μετά ο Χαράλαμπος αποχώρησε απ’ την επιχείρηση, που πέρασε όλη στα χέρια του Μιλτιάδη. Το σινεμά βρισκόταν στη θέση που σήμερα υπάρχει το 2ο Νηπιαγωγείο Κιλκίς και λεγόταν «Αβέρωφ» (αν και οι παλιοί το θυμούνται σαν «του Θεοδοσιάδη το σινεμά»). Υπήρχε χειμερινό μα και θερινό μέσα στο οικόπεδο αυτό. Η αίθουσα του χειμερινού είχε είσοδο από την οδό Πόντου και ήταν πανέμορφη. Φωτιζόταν από ηλεκτρικό και στη σκηνή έπεφταν από ψηλά μακριές βελούδινες κουρτίνες, που αποτελούσαν βέβαια και την αυλαία για τους θιάσους που έρχονταν. Το σινεμά ξεκίνησε την εποχή του βωβού κινηματογράφου και στη μέση της οθόνης, από κάτω της υπήρχε πιάνο που συνόδευε την ταινία μα και ψυχαγωγούσε τους θεατές στα διαλείμματα. Τότε το σινεμά δεν είχε γίνει ακόμα λαϊκό είδος διασκέδασης κι έτσι στην αίθουσα σύχναζαν περιποιημένοι κύριοι και κυρίες, τέλος πάντων οι αστοί της εποχής εκείνης. Μέσα στην αίθουσα υπήρχαν δυο σειρές από θεωρεία σε ορόφους γύρω-γύρω, ενώ στην πλατεία υπήρχαν καθίσματα ψάθινα. Ο χώρος μπορούσε να παραχωρηθεί και για εκδηλώσεις, χορούς κλπ. Στο θερινό τώρα, που απλωνόταν κατά μήκος της οδού Αγίου Γεωργίου, έβαζαν γύρω ύφασμα από καραβόπανο για τους περαστικούς που θα έμπαιναν στον πειρασμό να κλέψουν καμιά ματιά, ενώ η καμπίνα του μηχανικού προβολής ήταν στη θέση που σήμερα αρχίζουν τα γραφεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το 1931 ο κινηματογράφος, από άγνωστη αιτία, κάηκε. Με την αποζημίωση, ο Θεοδοσιάδης έφυγε οριστικά από το Κιλκίς, αφήνοντας στις στάχτες, τις σκιές εκείνης της αξιοπρεπούς κοινωνίας που τολμούσε να μπει στη σκοτεινή αίθουσα χωρίς να φοβάται. Παράλληλα άφησε και το πεδίο ανοικτό για έναν καινούργιο αιθουσάρχη που έφτανε στην πόλη ένα χρόνο μετά.


Καινούργια διοίκηση και καταξίωση                    
 Το 1932 λοιπόν, οι αδελφοί Επαμεινώνδας και Χαρίλαος Σταμπουλής, οι οποίοι μετά την Στρώμνιτσα και τη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν να κατοικήσουν στο Κιλκίς, ίδρυσαν τον κινηματογράφο με την ονομασία «Εθνικόν» στη θέση όπου σήμερα βρίσκεται το κατάστημα ηλεκτρικών του Σαλτσίδη. Αργότερα στη διάρκεια της Κατοχής ο κινηματογράφος άλλαξε όνομα κι έγινε «Κεντρικόν» για να καταλήξει σε «Ορφέα». Είσοδο είχε από την 21η Ιουνίου και στο κτίσμα δέσποζε το τούβλο. Στην αρχή φυσικά παίζονταν ταινίες  βωβού κινηματογράφου με μουσική υπόκρουση ένα ακορντεόν, που έπαιζε σε μια γωνιά της αίθουσας. Ώρα προβολής δεν υπήρχε κι ο Επαμεινώνδας άρχιζε το φιλμ ανάλογα με τον αριθμό προσέλευσης των θεατών. Το καλοκαίρι στην ταράτσα λειτουργούσε και θερινό σινεμά. Με τον καιρό ήρθε και ο ομιλών κινηματογράφος ενώ το κοινό άρχισε να αυξάνεται. Τα πρώτα μεγάλα έργα της ιστορίας της 7ης τέχνης παρελαύνουν. Διάττοντες αστέρες του Χόλυγουντ φθάνουν από την αμερικάνικη σκηνή στις κινηματογραφικές αίθουσες του μικρού Κιλκίς.


Σημερινή ημέρα
Πλέον, στο Κιλκίς λειτουργούν 2 κινηματογράφοι(1 χειμερινός και 1  θερινός). Στον 1ο τομέα η οικογένεια Σταμπουλή συνεχίζει να κατέχει τον κινηματογράφο με μόνη διαφορά την αλλαγή ονόματος(«Άστρον»). Στην καλοκαιρινή διασκέδαση των πολιτών όμως, ήρθε να προστεθεί πριν λίγα χρόνια και ο θερινός κινηματογράφος «Δημήτριος Ζωηρός». Βρισκόμενος στον λόφο του Κιλκίς, δίπλα στο δημοτικό αμφιθέατρο, παρέχει μία ακόμα επιλογή στην νυχτερινή ζωή της πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ταινίες από ελληνικό, ευρωπαϊκό αλλά και αμερικάνικο κινηματογράφο σε προσιτές τιμές.
                                                

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2018

Καταλήψεις και εθνικοφροσύνη: Μια προσεκτική ματιά


Πρόσφατα, στο Κιλκίς υπήρξαν ταυτόχρονες καταλήψεις και των 4 λυκείων της πόλης(2 γενικά,2 επαγγελματικά) οι οποίες τελικά οδήγησαν και σε μεγάλη πορεία περίπου 400 ατόμων την Δευτέρα 12 Νοεμβρίου. Τα αίτια ήταν κυρίως εθνικά όπως αντιλαμβάνεται κανείς από τα πανό και τα συνθήματα των μαθητών. Ανάλογες κινήσεις έγιναν και από άλλα σχολεία πανελλαδικώς. Πιθανώς να έπαιξε ρόλο και η δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στην περιοχή της Βόρειας Ηπείρου. Ας κοιτάξουμε όμως το θέμα λίγο βαθύτερα.
                                                        (2ο Γενικό Λύκειο Κιλκίς)
Μακεδονικό ζήτημα και επίδραση στην νεολαία
Σαν ακριτικός νόμος, το Κιλκίς επηρεάζεται αρκετά απ’ τις τελευταίες εξελίξεις με το κράτος των Σκοπίων και την υπόθεση του ονόματος. Οι κάτοικοι της πόλης συνήθιζαν να επισκέπτονται την γείτονα χώρα προς εύρεση φθηνών καυσίμων, τσιγάρων και υπηρεσιών. Τον τελευταίο καιρό, παρόλο που δεν έχει παρατηρηθεί ιδιαίτερη μείωση της διέλευσης απ’ τα σύνορα, υπάρχει μια μειοψηφία που αρνείται να περάσει απέναντι επηρεασμένοι απ’ τις πρόσφατες εξελίξεις. Η γενικότερη ατμόσφαιρα στην πόλη χαρακτηρίζεται από έναν αέρα εθνικοφροσύνης και προστασίας των κρατικών κεκτημένων. Σ’ αυτό το κλίμα, οι νέοι άνθρωποι επηρεάζονται και αυτό προκαλεί τον εγωισμό τους. Μη διαθέτοντας ποιοτικά φίλτρα να διαχειριστούν τον όγκο πληροφοριών και καθοδηγούμενοι συνήθως απ’ το εκρηκτικό ταπεραμέντο τους στρέφονται σε αμφισβητήσιμες ενέργειες. Οι καταλήψεις αποτελούν ένα παράδειγμα αλλά το νόμισμα έχει πάντα 2 όψεις.

Εθνικισμός και πατριωτισμός:2 μη-παράλληλες έννοιες
Στις εθνικές εκλογές του 2015, ο νομός μας έβγαλε 8,6% για το κόμμα της Χρυσής Αυγής. Ποσοστό που πιθανότατα να μεγάλωσε τα τελευταία 3 χρόνια λόγω της απογοήτευσης απ’ τις κινήσεις της κυβέρνησης αλλά και των ζητημάτων που αναφέρθηκαν παραπάνω. Δυστυχώς, μεγάλο κομμάτι των ψηφοφόρων αποτελούν και οι νέοι άνθρωποι της τοπικής κοινωνίας μας. Πολλές απ’ τις ακραίες απόψεις της Χ.Α. σχεδόν σίγουρα έχουν διεισδύσει και στα σχολεία. Για να επιστρέψουμε στο θέμα των καταλήψεων όμως. Οι κινήσεις των μαθητών γίνανε κάτω απ’ την σκεπή της προστασίας του εθνικού φρονήματος( και στην συγκεκριμένη περίπτωση του ονόματος). Σεβαστό αίτημα, το οποίο ενισχύεται απ’ την καθόλα φιλειρηνική διαδήλωση που ακολούθησε. Πολλοί αποκάλεσαν τα παιδιά πατριώτες και υπέρμαχους της Ελληνικής ιδέας. Παρόλα αυτά, στην συγκεκριμένη ηλικία η έννοια πατριωτισμός παρερμηνεύεται με τον εθνικισμό. Είναι διαφορετικό να αγαπάς και να πιστεύεις στα ιδανικά της πατρίδας σου απ’ την απόλυτη πεποίθηση ότι πρέπει να την προστατεύεις απ’ τους «βαρβάρους» των άλλων χωρών. Ας ελπίσουμε, μεγάλο μέρος του συγκεκριμένου νεανικού συνόλου να δύναται να  διαχωρίσει αυτές τις 2 έννοιες.

Τετάρτη 14 Νοεμβρίου 2018

Γαλάζια Λίμνη Σκρα: Ο κρυμμένος θησαυρός της Παιονίας


Στο δυτικό κομμάτι του νομού Κιλκίς και πιο συγκεκριμένα 65 χιλιόμετρα μακριά απ' την πόλη βρίσκεται το ιστορικό χωριό του Σκρα. Φημίζεται περισσότερο για την ομώνυμη και καταλυτικής σημασίας μάχη του Α' Παγκοσμίου πολέμου(1918). Σήμερα, παρά τον μικρό του πληθυσμό παραμένει τόπος στον οποίο αναβιώνουν πατροπαράδοτα έθιμα. Όμως, μόλις 3 χιλιόμετρα μακριά, ο επισκέπτης ανακαλύπτει ότι η φυσική ομορφιά της περιοχής είναι εξίσου εντυπωσιακή.

Γαλάζια Λίμνη-Καταρράκτες
Φυσικός υδροβιότοπος με εύκολη πρόσβαση καθώς μετά το πάρκινγκ στο οποίο αφήνεται το αυτοκίνητο, ακολουθεί μια κατηφορική διαδρομή 800 μέτρων σε τεχνητά δρομάκια. Τριγύρω απλώνεται πυκνή βλάστηση, η οποία σχηματίζει μια φυσική προστασία.  

Φτάνοντας στην λίμνη, ο επισκέπτης μπορεί να παρατηρήσει την ύπαρξη ειδικά διαμορφωμένου χώρου για πικ-νικ. Η κατασκήνωση επιτρέπεται αλλά πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον.


Για τους πιο τολμηρούς, το κολύμπι στα σμαραγδένια(και ορισμένες φορές παγωμένα) νερά αποτελεί άλλη μία θελκτική επιλογή. Επίσης υπάρχει μόνιμα δεμένο σκοινί για βουτιές και παιχνίδια.


Η διαδρομή συνεχίζεται για λίγο ακόμα και καταλήγει στους πανέμορφους καταρράκτες(ύψους 6 μέτρων) που ανταποδίδουν την κούραση απ' το περπάτημα. Η περιοχή δικαιώνει και τους λάτρεις της πανίδας καθώς φιλοξενεί πολλά είδη ερπετών, πτηνών και συμπληρώνεται από μεγάλη ποικιλία θηλαστικών(αγριογούρουνα, αλεπούδες κτλ). Σε γενικές γραμμές η εκδρομή συνίσταται ανεπιφύλακτα καθώς συνδυάζει χαμηλό κόστος και είναι προσιτή για όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες.






Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2018

Νυχτερινή ζωή:Μια πονεμένη ιστορία



Έχοντας ζήσει σχεδόν ολόκληρη την ζωή σου στην πόλη του Κιλκίς, δεν γίνεται παρά να συνειδητοποιήσεις ορισμένα δυσάρεστα γεγονότα που αφοράνε την καθημερινότητα μεγάλου μέρους του πληθυσμού. Σήμερα, θα ήθελα να αναφερθώ σ’ ένα από αυτά, το οποίο είναι η φθίνουσα νυχτερινή ζωή στην πόλη μας.

Συζητώντας με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας υπάρχουν αρκετά συμπεράσματα που μπορεί να βγάλει κανείς και θα απαριθμήσω μερικά παρακάτω:

1.       Μέχρι τα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας το Κιλκίς αποτελούσε κέντρο διερχομένων που ερχόντουσαν ειδικά για την πληθώρα κέντρων διασκέδασης(μπουζούκια, κλαμπ κτλ) αφήνοντας τον οβολό τους στην πόλη.
2.       Η έξοδος αποτελούσε ιεροτελεστία και διαρκούσε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες  αφού δεν υπήρχαν σε γενικές γραμμές προβλήματα με τις αστυνομικές αρχές.
3.       Οι επιχειρήσεις ανανεωνόντουσαν συχνά και προσέφεραν διαφορετικές επιλογές, σεβόμενες παράλληλα τον πελάτη. Αποτέλεσμα αποτελούσε η πληρότητα που παρατηρούνταν σχεδόν όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

                                                 ("Danza" Night Club,2004)
Ας επιστρέψουμε στο σήμερα όμως. Υπάρχουν ουκ ολίγα παραδείγματα πλήρους αντιστροφής της παλαιότερης κατάστασης. Ένα από αυτά συνέβη το προηγούμενο Σαββατοκύριακο σ’ εμένα και την παρέα μου. Έχοντας προσκληθεί από ένα φιλικό πρόσωπο, αποφασίσαμε να περάσουμε την νύχτα μας σ’ ένα μαγαζί της 25ης Μαρτίου. Ενώ όλα έβαιναν καλώς, γύρω στις 1.30π.μ. και χωρίς καμία προειδοποίηση βλέπουμε αρχικά ένα αστυνομικό όχημα και ακολούθως δύο πεζούς αστυφύλακες. Άμεσα, κινητοποιείται το προσωπικό του μαγαζιού και η μουσική κατεβαίνει σχεδόν στην ελάχιστη συχνότητα. Για να μην μακρηγορώ, μέσα στα πρώτα 20 λεπτά οι 3-4 παρέες  που είχαν απομείνει αναχωρούν για το σπίτι τους. Θέλω να τονίσω ότι αυτό έχει παρατηρηθεί πολλές φορές και σε διαφορετικά μαγαζιά. Γνωρίζω ότι η τριγύρω περιοχή κατοικείται από πολίτες και φαντάζει λογικό να  υπάρχουν διάφορες καταγγελίες για διατάραξη κοινής ησυχίας. Τα μπαρ αναγκάζονται να εφαρμόσουν το νόμο του 1996 που προβλέπει ότι θα μπορούν να παραμένουν ανοιχτά ως τις 5 το πρωί, αλλά χωρίς μουσική μετά τις 3 τα ξημερώματα( εκτός 1-2 εξαιρέσεων). Ο καθένας μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι το συγκεκριμένο γεγονός ζημιώνει το γενικότερο nightlife της πόλης. Αναρίθμητες επιχειρήσεις έχουν βάλει λουκέτο τα τελευταία χρόνια.

 Βέβαια, κοιτάζοντας το θέμα και πιο σφαιρικά, θέλω να τονίσω ότι ο παραπάνω δεν αποτελεί τον μοναδικό επιζήμιο παράγοντα. Δυστυχώς, η πόλη μας μαστίζεται απ’ την φυγή πολιτών(ειδικά νεαρής ηλικίας) στο εξωτερικό λόγω της δυσχερούς κατάστασης της χώρας. Επιπλέον, η κοντινή απόσταση της Θεσσαλονίκης προσφέρει στους δημότες μας μια θελκτική επιλογή για διασκέδαση. Συμπεριλαμβανομένης της γενικής άσχημης οικονομικής επιφάνειας του γενικότερου συνόλου, συμπληρώνεται το πάζλ της καταστροφής για τις επιχειρήσεις.


Δυστυχώς για κάποιους παράγοντες δεν υπάρχουν λύσεις. Όμως, σαν άτομο που έχει υπάρξει φοιτητής και έχοντας γυρίσει μεγάλο κομμάτι της χώρας μας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι η νυχτερινή ζωή επιδέχεται μεγάλης βελτίωσης. Δεν είμαι ειδικός αλλά πιστεύω ότι με την βοήθεια των αρμόδιων φορέων ίσως είναι εφικτή κάποια μέση λύση τουλάχιστον για το θέμα της διατάραξης κοινής ησυχίας. Η εγκατάσταση μονομερούς ηχομόνωσης, παρόλη την μεγάλη δαπάνη που απαιτείται, μπορεί δυνητικά να βοηθήσει την κατάσταση. Κλείνοντας, τονίζω ότι τα παραπάνω αποτελούν καθαρά προσωπικές μου απόψεις και δεν θέλω να θίξω κανέναν εμπλεκόμενο. Απλά ευελπιστώ σ’ ένα μελλοντικό nightlife-κόσμημα για την πόλη μας.

Κυριακή 11 Νοεμβρίου 2018

Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου: Μια κοιτίδα ιστορίας για την πόλη του Κιλκίς.


Πρόσφατα, και συγκεκριμένα 2 μήνες πριν είχα μια συζήτηση με φιλικό πρόσωπο. Κατά την διάρκεια της ειπώθηκε η εξής ερώτηση: «Ποια είναι τα αξιοθέατα της πόλης σας»; Μετά από μερικά δευτερόλεπτα σκέψης η απάντηση δεν άργησε να έρθει: «Το σπήλαιο του Αγίου Γεωργίου».

Ιστορία
Γνωστό στους ντόπιους και ως «Του Μπουλασίκη η τρύπα» ή «Οι 40 κάμαρες», το σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς χαρακτηρίζεται από πλούσιο διάκοσμο από κοράλλια των σπηλαίων και άλλα σπηλαιοθέματα. Πρόκειται για ένα σύστημα τεμνόμενων και παράλληλων διακλαδώσεων. Εντοπίστηκε τυχαία το 1925 από το λατόμο Γ. Παυλίδη (Μπουλασίκη). Το 1960 έγινε η πρώτη χαρτογράφηση και αργότερα η αξιοποίησή του από την Α. Πετροχείλου. Οι εργασίες της τουριστικής αξιοποίησης ξεκίνησαν το 1977 και ολοκληρώθηκαν το 1983. Σήμερα έχει καταρτιστεί πρόγραμμα από τις αρμόδιες αρχές για την δυνατότητα επίσκεψης. 
Συγκεκριμένα, οι ώρες είναι:
Τρίτη – Παρασκευή: 09:00-14:00, Σαββατοκύριακα: 09:00-14:00 & 16:00-18:00

Παλαιοντολογία
Το 1992 διεξήχθη η 1η παλαιοντολογική έρευνα με επικεφαλής την Κ. Ευαγγελία Τσουκαλά απ’ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Συλλέχθηκε υλικό με περισσότερα από 200 οστά, θραύσματα οστών, κρανία, κέρατα, γνάθους και δόντια που αντιπροσώπευαν ζώα που ζούσαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του Άνω Πλειστόκαινου(15.000 χρόνια πριν). Αναγνωρίστηκαν τα ακόλουθα είδη: στικτή ύαινα των σπηλαίων, αλεπού (Vulpes vulpes), νυφίτσα (Mustela putorius robusta), ιππίδες (Equus hydruntinus και E. caballus cf. germanicus), βοοειδή (Bos primigenius) και ελαφοειδή (Cervus elaphus και Megaceros sp.). Οι ύαινες κατοικούσαν στη σπηλιά, όπως διαπιστώθηκε από την παρουσία πολλών υπολειμμάτων νεαρών ζώων και της τροφής τους. Η παρουσία της γιγάντιας νυφίτσας αναγνωρίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το περιβάλλον στην Πλειστόκαινη περίοδο ήταν πιθανώς μια δενδροειδής χέρσα περιοχή και το κυρίαρχο παλαιοκλίμα
ήταν αρκετά ζεστό. Την σήμερον ημέρα λειτουργεί στο γειτονικό αναψυκτήριο του λόφου(2ος όροφος) το Μουσείο Παλαιοντολογίας και η μόνιμη έκθεσή του, η οποία είναι δίγλωσση, με εξαιρετικό σχεδιασμό και γραφικές αναπαραστάσεις που αποδίδουν το παρελθόν με απλό και ελκυστικό τρόπο.
Οι ώρες λειτουργίας είναι: Σάββατο και Κυριακή: 10:00-14:00

Σπηλαιοθεραπεία
Η σπηλαιοθεραπεία είναι η εναλλακτική θεραπευτική αντιμετώπιση ορισμένων ασθενειών μέσα στο χώρο των σπηλαίων, εκμεταλλευόμενη τις φυσικο-χημικές ιδιότητες κυρίως της ατμόσφαιρας τους και των υπόγειων νερών τους. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις χρονίων βρογχοπνευμονικών παθήσεων, άσθμα με ιδιαίτερα καλά αποτελέσματα στα πάσχοντα μικρά παιδιά καθώς και σε δερματικές νόσους αλλεργικής κυρίως αιτιολογίας. Στην περίπτωση του σπηλαίου Αγίου Γεωργίου, διεξήχθη μελέτη από Τσέχους επιστήμονες και αποδείχτηκε ότι η επίσκεψη σε αυτό μπορεί να συμβάλει στη θεραπεία του παιδικού άσθματος, αλλά και δερματολογικών ασθενειών που προέρχονται είτε από μολύνσεις είτε είναι αλλεργικής αιτιολογίας.

Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018

Εισαγωγικό Σημείωμα

Καλησπέρα στην παρέα και καλώς ορίσατε στην καινούργια μας πλατφόρμα.
Σκοπός μας είναι να αναδείξουμε την κρυφή ομορφιά της πόλης του Κιλκίς, την πολιτιστική μας κληρονομιά αλλά και καθημερινά γεγονότα. Δεν εξυπηρετούμε πολιτικούς σκοπούς και γράφουμε μόνο σε αντικειμενικά πλαίσια.Στοχεύουμε στην έγκυρη πληροφόρηση και ελπίζουμε να υπάρξει ανταπόκριση από την τοπική κοινωνία.