Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2018

Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου Κιλκίς: Η πολιτιστική πινελιά της πόλης



Σαν επαρχιακή πόλη, το Κιλκίς χαρακτηρίζεται από περιορισμένες επιλογές για τους λάτρεις των τεχνών. Σε παλαιότερο άρθρο αναφέραμε μία απ’ τις λιγοστές αξιόλογες προσπάθειες στον χώρο της μουσικής( In-fest) που δυστυχώς έχει περιέλθει σε τέλμα. Όσο αναφορά την 9η τέχνη( κινηματογράφος), συντηρείται με δυσκολία. Όπως γίνεται αντιληπτό, ο μοναδικός αξιόλογος «επιζόντας» παραμένει το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας. Ας παραθέσουμε παρακάτω ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.


Απαρχές και ανάπτυξη
Στα τέλη της δεκαετίας του 1990 ξεκίνησε η αρχική ιδέα της διοργάνωσης ενός θεματικού φεστιβάλ. Τελικά, λίγο πριν τον ερχομό του καινούργιου αιώνα και συγκεκριμένα το 1999 φιλοξενήθηκε για 1η φορά το Διεθνές Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου και Παντομίμας με πρωτοβουλία του Δήμου Κιλκίς και καλλιτεχνικό διευθυντή τον Ισπανό Χουάνχο Μοράλες. Στο αρχικό πρόγραμμα περιλαμβάνονταν κυρίως τοπικά σχήματα αλλά και θίασοι γειτονικών χωρών. Με την πάροδο των χρόνων, το φεστιβάλ κέρδισε την συμπάθεια των πολιτών και ως αποτέλεσμα, οι διοργανωτές αποφάσισαν να το επεκτείνουν. Tο 2002 απέκτησε τη μόνιμη θεατρική του αίθουσα, όταν κατασκευάστηκε το Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου τηρώντας όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές για να φιλοξενεί παραστάσεις κουκλοθεάτρου, παντομίμας και παιδικού θεάτρου, με χωρητικότητα 250 θέσεων. Ξεκίνησαν να συρρέουν θίασοι από ολόκληρο τον πλανήτη(π.χ. Αμερική, Νότια Κορέα, Ιταλία κτλ) και η αίθουσα παρέμενε πάντοτε γεμάτη. Συγχρόνως, υπήρξαν παράλληλες εκδηλώσεις όπως για παράδειγμα οι κλόουν-γιατροί οι οποίοι αποτελούν θεσμοποιημένη υπηρεσία και συνέβαλαν στην ψυχολογική υποστήριξη μικρών παιδιών. Όλα αυτά προφανώς απαιτούσαν περισσότερο χρόνο και προφανώς η διάρκεια της διοργάνωσης έφτασε τις 2 εβδομάδες.


Οικονομική κρίση και πρόσφατες εξελίξεις
Η γενικότερη κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα την τελευταία δεκαετία ήταν δεδομένο ότι θα επηρεάσει πολλούς θεσμούς. Δυστυχώς, το φεστιβάλ δεν ξέφυγε από τις εξελίξεις. Οι οικονομικές δυσκολίες οδήγησαν σε πολλά παράπονα απ’ τους συμμετέχοντες για αδυναμία εξόφλησης των παραστάσεων. Σημειώθηκαν πολλές ακυρώσεις από τους ενδιαφερόμενους θιάσους. Τελικά, η εκδήλωση σώθηκε λόγω της ένταξης της στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότηση έφτασε τα 1.200.000 ευρώ για την εξαετία 2010-2015. Το πρόγραμμα συμμαζεύτηκε λίγο αλλά παρέμενε ποιοτικό με αναγνωρισμένα σχήματα του χώρου.
 
Αναπόφευκτα, όπως προαναφέραμε, η οικονομική υποστήριξη ήταν προσωρινή. Έχοντας φτάσει στην 17η έκδοση του, το φεστιβάλ έψαχνε εναγωνίως χορηγούς. Η αποτυχία εύρεσης λύσεων οδήγησε στην ακύρωση των εκδηλώσεων για το 2016 αλλά υπήρξε άμεση επιστροφή την επόμενη χρονιά. Φτάνοντας αισίως στο παρόν, ο Δήμος Κιλκίς κήρυξε διαγωνισμό για την διοργάνωση του φεστιβάλ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν σχετικό πρακτικό της αρμόδιας επιτροπής. Έτσι, αποφάσισε την ματαίωσή του, ενώ συγχρόνως εισηγήθηκε την σύνταξη νέας μελέτης, με προβλεπόμενο διοργανωτικό κόστος 75.000 – 80.00 ευρώ, και εν συνεχεία προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την Άνοιξη του 2019, προκειμένου η εκδήλωση να πραγματοποιηθεί κατά το καθιερωμένο χρονικό σημείο της, δηλαδή αρχές Οκτωβρίου του νέου έτους. Συμπερασματικά, το μέλλον αυτής της γιορτής παραμένει ελπιδοφόρο παρά τα προβλήματα καθώς υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται ανελλιπώς για την επιστροφή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου