Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2019

Μάχη του Κιλκίς(1944):Οι απαρχές του εμφύλιου σπαραγμού


Στη διάρκεια της παγκόσμιας ιστορίας έχουν υπάρξει αμέτρητες πολεμικές συρράξεις με τραγικό απολογισμό σε ανθρώπινες ψυχές. Κατά γενική ομολογία, η χείριστη περίπτωση στην παραπάνω κατηγορία είναι ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος. Αποτέλεσε την πιο εκτεταμένη γεωγραφικά ένοπλη σύγκρουση με καταστροφικές συνέπειες τόσο σε πόρους, όσο και στον παγκόσμιο πληθυσμό. Εκτιμάται ότι χάθηκαν πάνω από 62 εκατομμύρια άνθρωποι. Η χώρα μας δεν αποτέλεσε εξαίρεση με 88.000 καταγεγραμμένες απώλειες. Δυστυχώς, παρόλη τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου στις 2 Σεπτεμβρίου 1945, η Ελλάδα είχε εισέλθει ήδη στην περίοδο του εμφύλιου πολέμου. Σήμερα, θα αναφερθούμε σε μια από τις πιο αιματηρές μάχες που έλαβε χώρα στην πόλη μας.

Αποχώρηση Γερμανών και αρχή εχθροπραξιών
Στις αρχές του Νοεμβρίου του 1944, τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να υποχωρούν από την περιοχή του Κιλκίς. Αμέσως μετά την τελική εκκένωση, ξεκίνησε η συγκέντρωση ένοπλων αντι-ΕΑΜικών μονάδων στην πόλη. Οι συγκεκριμένες ομάδες ανέμεναν τον ερχομό των Άγγλων συμμάχων για άμεση παράδοση. Ίσως, απώτερος σκοπός ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση μιας ενδεχόμενης επίθεσης του ΕΛΑΣ. Οι παραπάνω φόβοι αποδείχθηκαν αληθινοί καθώς μέχρι τα ξημερώματα της 4ης Νοεμβρίου κατέφθασαν στα περίχωρα του Κιλκίς 3 μεραρχίες του ΕΛΑΣ. Στις 5.30 π.μ. δόθηκε το σύνθημα επίθεσης και έτσι ξεκίνησαν οι συρράξεις. Οι δυνάμεις της πόλης είχαν στρατοπεδεύσει στο ύψωμα του Αγίου Γεωργίου και αμύνονταν με τη χρήση οπλοπολυβόλων. Αρχικά, οι απανωτές ριπές δυσκόλεψαν την προέλαση των επιτιθέμενων που προωθούσαν σταδιακά τις θέσεις τους. Όμως, καθώς περνούσαν οι ώρες, το ηθικό των αμυνόμενων έσπασε με αποτέλεσμα την εγκατάλειψη των χαρακωμάτων και την φυγή στο εσωτερικό της πόλης. Πλέον, η οργανωμένη μάχη είχε δώσει την θέση της σε σκληρές οδομαχίες. Σύμφωνα με διηγήσεις ορισμένων μαρτύρων, το σκηνικό ήταν αποκρουστικό, αφού οι δρόμοι είχαν βαφτεί κόκκινοι από το αίμα. Σαν τελευταίο οχυρό των αμυνομένων απέμενε το νοσοκομείο της πόλης που τελικά έπεσε με την χρήση ρουκετοβόλων στις 4.30 μ.μ.. Απευκταία, ακολούθησαν μαζικές εκτελέσεις των αιχμαλοτισθέντων/παραδοθέντων που ήταν περίπου 2.100. Αν προσθέσουμε σε αυτούς και τους 1500 νεκρούς της μάχης αλλά και τους 800 εκτελεσθέντες των επόμενων ημερών, συμπληρώνεται το αστρονομικό νούμερο των 4.500 θανάτων.

Ποντιακός εμφύλιος
Ψάχνοντας τους λόγους πίσω από την εμφύλια αυτή σύρραξη, φθάνουμε αναπόφευκτα στην Ποντιακή κοινότητα της περιοχής. Φτάνοντας μόλις 20 χρόνια νωρίτερα, ο συγκεκριμένος πληθυσμός είχε δεχθεί διάφορες επιρροές στους τόπους καταγωγής του. Αποτέλεσμα, ήταν ο χωρισμός σε διάφορες πολιτικές ομάδες της εποχής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούσαν οι Μπαφραλήδες που ήταν  Τουρκόφωνοι Πόντιοι οι οποίοι πρόσκεινταν στα δεξιά κινήματα και αποτελούσαν την πλειοψηφία των θυμάτων. Μια άλλη πολιτική ομάδα ήταν οι Καρσλήδες που προέρχονταν από την περιοχή του Καρς, είχαν καταφθάσει με αριστερές απόψεις. Βέβαια, τα παραπάνω δεν αποτελούν την πλήρης εξήγηση στο ερώτημα του εθνικού διχασμού. Ωστόσο, από τα στοιχεία της εποχής, προκύπτει ότι η παρουσία του ξένου παράγοντα καθόριζε πάντα την επικράτηση της εκάστοτε παράταξης. Κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής, οι αντικομμουνιστικές ένοπλες δυνάμεις κυριαρχούσαν. Η κατάσταση αντιστράφηκε μετά την αποχώρηση των κατακτητών, αλλά κράτησε προσωρινά αφού οι Άγγλοι εδραίωσαν το δικό τους σύστημα ελέγχου στη χώρα, το οποίο χρησιμοποίησε τους μίσους Πόντιους εναντίον των υπόλοιπων μισών.

Επίλογος
Γενικότερα, η χώρα μας κλονίστηκε από τις επιπτώσεις του εμφυλίου πολέμου. Η μάχη του Κιλκίς αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγήν και υπενθυμίζει τα δεινά του αλληλοσπαραγμού. Χρέος των πολιτών αποτελεί η προσπάθεια εθνικής ενότητας και αποβολής κάθε είδους μετεμφυλιακών αντιθέσεων. Όλοι ανεξαιρέτως οφείλουμε να συνεργαστούμε στη δύσκολη περίοδο που περνάει η Ελλάδα. Τέλος, να τονίσουμε ότι το παραπάνω κείμενο αποτελεί προϊόν έρευνας και δεν στοχεύει να θίξει κανέναν από τους εμπλεκόμενους συμπατριώτες μας.

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Χίλια Δέντρα Κιλκίς: Μια πράσινη όαση γεμάτη παιδικές αναμνήσεις

Σε προηγούμενο άρθρο μας αναλύσαμε έναν από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους της Βόρειας Ελλάδας. Αναφερόμαστε προφανώς στη Λίμνη Δοϊράνη, η οποία κρύβει ακόμα περισσότερους θησαυρούς. Στις παρυφές της λοιπόν, υπάρχει ένα πανέμορφο δάσος  που ακούει στο όνομα Χίλια Δένδρα. Δυστυχώς, ακολουθώντας το παράδειγμα διαφόρων τοπίων του νομού Κιλκίς, έχει παραμεληθεί πλήρως. Παρακάτω θα περιγράψουμε την γενικότερη κατάσταση μέσα από το χρονοδιάγραμμα της περιοχής.

Γενικότερα στοιχεία και άνθιση
Αποτελούμενο κυρίως από ανάμεικτη βλάστηση δρυός και φράξου, τα Χίλια δένδρα είναι απομεινάρι ενός παλαιότερου αλλουβιακού δάσους. Το συγκεκριμένο είδος χαρακτηρίζεται εξαιρετικά σπάνιο και απειλούμενο σε όλη την Ευρώπη. Για τον παραπάνω λόγο, η περιοχή εντάχθηκε στο πρόγραμμα Natura 2000 για την προστασία της πανίδας και της χλωρίδας της. Γεγονός αχρείαστο καθώς όπως αποδείχθηκε συνεχόμενα από τη δεκαετία του 60', οι ντόπιοι πάντα φρόντιζαν το τοπίο. Εκείνη τη χρονική περίοδο είχε ξεκινήσει η τουριστική αξιοποίηση της περιοχής με τη δημιουργία εστιατορίων, ιχθυοτροφίων και αναψυκτηρίου. Η εισροή επισκεπτών παρουσίασε άνοδο οπότε κατασκευάστηκαν διάφοροι ξενώνες για φιλοξενία. 

Σταδιακή παρακμή 
Δυστυχώς, η εμφάνιση της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας επηρέασε αρνητικά και την ευρύτερη περιοχή της Δοϊράνης. Οι τοπικές αρχές δε φρόντισαν για τη διατήρηση του παλαιού χώρου αναψυχής, ο οποίος εγκαταλείφθηκε. Με την πάροδο του χρόνου, οι τουρίστες αγνοούσαν την περιοχή και κατευθυνόντουσαν δίπλα, στην Κερκίνη προς αναζήτηση διασκέδασης. Ακόμα και τα σχολεία του νομού, επέλεγαν πλέον εναλλακτικές περιοχές για την εκπλήρωση των μονοήμερων εκδρομών τους. Στις αρχές του 2012, υπήρξε επίσημη πρόταση για ανασύνταξη του χώρου μέσω της κατασκευής ξύλινου χωριού-ξενοδοχείου βασισμένο στα Σκανδιναβικά πρότυπα. Οι υπεύθυνοι βάδιζαν στην επιτυχημένη επινόηση του "Χωριού του Αϊ-Βασίλη, στο Πάικο. Όμως, το έργο έμεινε στα χαρτιά μετά τις έντονες αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού και των οικολόγων. Ο φόβος της εκμετάλλευσης και της καταστροφής του περιβάλλοντος επικράτησε και η περιοχή παραμένει ακόμα σε τραγική κατάσταση. 

Αναμνήσεις και σκόρπιες σκέψεις
Ως κάτοικος του νομού μας, υπήρξα κάποτε μαθητής δημοτικού σχολείου. Πάντοτε χαιρόμουν με τις εκδρομές αναψυχής, οι οποίες έχουν χαραχθεί βαθιά στο μυαλό μου. Επί τρία συναπτά έτη, το σχολείο μας είχε επισκεφθεί την περιοχή των Χιλίων Δένδρων. Προσωπικά, θυμάμαι ένα θαυμάσιο χώρο που περιβαλλόταν από πανέμορφες βελανιδιές και περιελάμβανε παιδική χαρά και δημοτικό περίπτερο. Οι παιδικές χαρές και τα χαμόγελα συμπλήρωναν ιδανικά το τοπίο. Πριν 3 χρόνια, αντίκρισα με περίσσεια λύπη μια αποτρόπαια εικόνα παραμέλησης. Ευελπιστώ ότι σύντομα οι τοπικοί φορείς θα φροντίσουν για την εύρεση λύσης γιατί ο νομός μας δε διαθέτει πολλές περιοχές αντίστοιχης ομορφιάς.

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2019

Φάρμα Κουκάκη: Η επιχείρηση-διαφήμιση του νομού Κιλκίς

Κάθε σύγχρονη χώρα βασίζεται σε διάφορους τομείς για την ανάπτυξη της οικονομίας της. Διαχρονικά, στην Ελλάδα κυριαρχούσε ο πρωτογενής τομέας παραγωγής που περιλαμβάνει αγροτικές και κτηνοτροφικές εργασίες. Ο νομός Κιλκίς δεν μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση στον κανόνα. Λόγω των έφορων εδαφών, οι κάτοικοι ασχολήθηκαν από παλιά με την εκτροφή ζώων και τις αγροτικές καλλιέργειες. Με τον πέρασμα τον χρόνο, οι τοπικές βιοτεχνίες αναπτύχθηκαν και πλέον ορισμένες αναγνωρίζονται πανελληνίως. Σήμερα θα μιλήσουμε για την επιτυχημένη ιστορία της Φάρμας Κουκάκη.

Ίδρυση και πρώτα βήματα
Έχοντας παράδοση χρόνων, η οικογένεια Κουκάκη ξεκίνησε το 1977 αγελαδοτροφική μονάδα στους Κάτω Αποστόλους Κιλκίς. Αρχικά, τα προϊόντα τους διακινούνταν κυρίως εντός του νομού και με το πέρασμα των χρόνων αναγνωρίστηκαν για την υψηλή τους ποιότητα. Η αύξηση της ζήτησης, οδήγησε σε καθετοποίηση της παραγωγής, αφού κατασκευάστηκε σύγχρονη μονάδα παστερίωσης(1999). Πλέον, η επιχείρηση εισήγαγε πρώτη ύλη και από άλλους κτηνοτρόφους της περιοχής και κατάφερνε να επεξεργάζεται περίπου 25.000 τόνους αγελαδινού γάλακτος ετησίως. Όμως, οι υπεύθυνοι δεν επαναπαύθηκαν λόγω της συγκεκριμένης επιτυχίας και το 2001 γίνονται οι πρώτοι που λανσάρουν στην αγορά φρέσκο γάλα εμφιαλωμένο σε διαφανή φιάλη PET. Η παραπάνω κίνηση συνέβαλε στην διατήρηση ηγετικών μεριδίων στη Βόρεια Ελλάδα, στην αγορά των προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Οι καινοτομίες συνεχίζονται τον επόμενο χρόνο με την εμπορευματοποίηση γιαουρτιού σε γυάλινο μπολ, προϊόν μάλιστα που σήμερα ταξιδεύει και σε αγορές του εξωτερικού. Αντίστοιχα, το 2006 εισέρχεται και στην κατηγορία του σοκολατούχου γάλακτος με το προϊόν «Choco Full», το οποίο στη Βόρεια Ελλάδα έχει μερίδιο 40%. Τα επόμενα χρόνια, οι επενδύσεις αγγίζουν τα 9 εκατομμύρια ευρώ, εμπλουτίζοντας παράλληλα την λίστα των προϊόντων τους: 1)Στραγγιστό γιαούρτι 2)Κεφίρ 3)Φυσικοί χυμοί ψυγείου που αποτελούν τη μόνη κατηγορία που η πρώτη ύλη δεν προέρχεται από ντόπια παραγωγή) 4)Επιδόρπια όπως π.χ. ρυζόγαλο, κρέμα σοκολάτα. 

Επέκταση στις αγορές 
Το Σεπτέμβριο του 2011, η επιχείρηση συνάπτει συνεργασία με διανομέα γαλακτοκομικών και ξεκινάει η εξαγωγή προϊόντων στην Ιταλία. Φτάνοντας στο σήμερα, ο αριθμός των χωρών έχει φτάσει στο 20, με κύρια σημεία αναφοράς τη Γαλλία, την Ισπανία και τη Σουηδία. Προϊόντα σε μικρότερες ποσότητες, αν και με ανοδική τάση, εξάγονται και σε κάποια μακρινά κράτη με πλέον χαρακτηριστικά παράδειγμα τη Μαλαισία και το Χονγκ Κονγκ. Η διασφάλιση της ποιότητας αποτελεί τη βασική πολιτική της εταιρείας και τις έχει προσφέρει εξαιρετικές διακρίσεις. Η γεύση των προϊόντων Φάρμα Κουκάκη πιστοποιήθηκε το 2017 και το 2018 στον διαγωνισμό του κορυφαίου Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης & Ποιότητας. Όλα τα προϊόντα με τα οποία η Φάρμα Κουκάκη συμμετείχε στο διαγωνισμό έλαβαν εξαιρετικές διακρίσεις. Μεγάλος πυλώνας της επιτυχίας αποτελεί και η επιμονή των υπεύθυνων στη χρησιμοποίηση ελληνικής πρώτης ύλης που προέρχεται από καθαρά βιολογικές πηγές. Σαν αποτέλεσμα, τα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας κατακλύζονται από προϊόντα με επιγραφή «Από 100% ελληνικό γάλα». 

Όραμα εταιρείας-Επίλογος 
Αντίθετα με πολλές σύγχρονες επιχειρήσεις που έχουν αποστρέψει την προσοχή τους από τις πατροπαράδοτες τεχνικές, η Φάρμα Κουκάκη επιμένει παραδοσιακά. Σε συνδυασμό με την οικολογική προσέγγιση που τη διακρίνει, αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την ελληνική οικονομία. Κλείνοντας, οφείλουμε να υπογραμμίσουμε τη συγκεκριμένη αξιότιμη προσπάθεια και να στηρίξουμε τα προϊόντα του τόπου μας.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: https://www.koukakisfarm.gr/

Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2019

Νοσοκομείο Κιλκίς: Ένας οργανισμός υπό κατάρρευση

Στην σύγχρονη εποχή κάθε κοινωνία βασίζεται σε δύο βασικότατους θεσμούς. Αναφερόμαστε βεβαίως, στην παιδεία και την υγεία που αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους για την ευμάρεια και την επιβίωση των ανθρώπων. Όμως, στην περίπτωση του Κιλκίς είναι οφθαλμοφανές ότι δεν τους δίνεται η πρέπουσα σημασία. Σήμερα θα ασχοληθούμε με το τομέα της υγείας, αναλύοντας τη τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το νοσοκομείο της πόλης.

Κτίρια και επικινδυνότητα
Για την γενικότερη συγγραφή του άρθρου, αφορμή στάθηκε ένα πρόσφατο γεγονός, το οποίο συνέβη στις 2 Φεβρουαρίου στο νοσοκομείο χωρίς να υπάρξουν ατυχήματα. Πιο συγκεκριμένα κατέρρευσε τμήμα της ψευδοροφής στην πτέρυγα Α. Παρόλη την πληρότητα ασθενών, ευτυχώς αποφεύχθηκε κάποιος τραυματισμός. Δυστυχώς, το προαναφερθέν γεγονός δεν αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα, αφού προσφάτως έχει παρατηρηθεί πτώση σοβάδων και στα μπαλκόνια της ίδιας πτέρυγας. Ίδια φαινόμενα μικρότερης κλίμακας υπήρξαν και στην Β’ πτέρυγα. Σε επίσημη ανακοίνωση του Νοσοκομείου αναφέρεται ότι: «Παρότι υπάρχει μελέτη στατικής επάρκειας του κτηρίου των Διοικητικών υπηρεσιών του Νοσοκομείου από την 04/11/2016 από την οποία συμπεραίνεται ότι το κτίριο εγκυμονεί κινδύνους και προτείνονται άμεσα μέτρα αποκατάστασης του προβλήματος, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση». Ακόμα, οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν διαθέτουν μέτρα πυροπροστασίας ενώ πρέπει να υπογραμμιστεί και η μη-πιστοποίηση των ανελκυστήρων. Τέλος, το έμψυχο δυναμικό δεν διαθέτει γιατρό εργασίας ενώ ακόμα και οι φιάλες οξυγόνου παρουσιάζονται εκτεθειμένες σε καιρικά φαινόμενα.

Οικονομική κρίση και παρακμή
Όπως γίνεται αντιληπτό από τα προαναφερθέντα, το νοσοκομείο διανύει μία από τις χειρότερες περιόδους του. Λόγω οικονομικής στενότητας και μείωσης των χρηματοδοτήσεων, το υπάρχον προσωπικό αναγκάζετε σε υπερβάσεις για τη φυσιολογική λειτουργία του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ελλείψεων αποτελεί το γεγονός ότι προβλέπονται 86 οργανικές θέσεις γιατρών αλλά σήμερα υπηρετούν μόλις 44 άτομα. Η πλήρωση των συγκεκριμένων θέσεων θεωρείται αναγκαία καθώς λείπουν σημαντικές ειδικότητες όπως π.χ. του πνευμονολόγου, του γαστρεντερολόγου και του νευρολόγου. Σαν αποτέλεσμα, δημιουργούνται δυσλειτουργίες σε ορισμένα τμήματα του νοσοκομείου όπως η Χειρουργική. Πάντως, οφείλεται να σημειωθεί και η ανεπάρκεια στο υπόλοιπο εργατικό δυναμικό( διοικητικό, επιστημονικό, παραϊατρικό, τεχνικό) καθώς παραμένουν κενές 57 ολόκληρες θέσεις. Ειδικά στους τραυματιοφορείς και τις μαίες η κατάσταση είναι οριακή καθώς η νυχτερινή βάρδια περιλαμβάνει μόνο 1 άτομο έκαστος. Απόρροια των ελλείψεων αποτελεί και η μη-λειτουργία του μοναδικού αξονικού τομογράφου. Οι υπάρχοντες ακτινολόγοι δε φτάνουν για την πραγματοποίηση των εξετάσεων, αναγκάζοντας τους ασθενείς να μετακινούνται στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Απαραίτητες λύσεις
Στη διάρκεια του 2018 κατατέθηκε επίσημη ερώτηση στον Υπουργό Υγείας όπου και αναλυόταν η υπάρχουσα κατάσταση. Η απάντηση που δόθηκε, χαρακτηρίστηκε ασαφής και δεν προέβλεπε κάποια κίνηση βελτίωσης στο εγγύς μέλλον. Δυστυχώς, οι μονομερείς προσπάθειες δεν έχουν φέρει αποτέλεσμα και οι αρμόδιοι φορείς προσπαθούν με όλα τα διαθέσιμα μέσα να διατηρήσουν τη λειτουργία του νοσοκομείου. Η αμέλεια των υπουργών χαρακτηρίζεται απαράδεκτη καθώς αφαιρούν το δικαίωμα στην υγεία σε πολλούς συνανθρώπους μας. Ας ευχηθούμε να βρεθεί άμεση λύση γιατί ακόμα και οι ήρωες της καθημερινότητας, όπου στην προκειμένη περίπτωση είναι το προσωπικό νοσοκομείου, κουράζονται κάποια στιγμή.